KATA-val az élet 2021-ben, vagy élet a KATÁ-n túl


Kata nap után el kell gondolkodnunk a 2021-es Katá-ról


Idén Katalin nap környékén nem csak legkedvesebb Kata ismerőseink jutnak az eszünkben, hanem sok érintettnek mérlegelnie kell, hogy megéri-e 2021-ben is a KATA adózás mellett maradni.
Ennek oka, hogy a magyar törvényhozás egy salátatörvényben már júliusban kihirdette a KATA adózás változásait. A legfájóbb módosítás, hogy 40%-os adóval sújtja az évi 3 millió Ft feletti megbízásokat, vagy ha kapcsolt vállalkozás fizet ki díjat a Katás részére, ott 1 Ft-tól felmerül a 40%-os adóteher.
Érdemes tehát elgondolkozni azon, hogy mi lehet a fennmaradó lehetőségek közül a legoptimálisabb, amivel esetleg kevésbé járunk rosszabbul, mintha a Katában maradnánk.


Kilépjek a Katából vagy maradjak?


A szabályozási környezet változása sokakat lépésre kényszerít. Mielőtt azonban lépünk, érdemes számolni és átgondolni a döntéshez szükséges tényezőket:

  • 2021-ben mennyi bevételre számíthatok?
  • ebből mekkora részt érintene a 40%-os teher; van-e hatása ennek a jövedelmemre?
  • Milyen mértékű havi költségek merülnek fel rendszeresen, amik egy másik fajta adózás választásánál az adóalapomat csökkenthetik?
  • A jelenlegi vállalkozási formám milyen adózási módok választását teszi lehetővé?
  • Nyitott vagyok-e egy másik vállalkozási formára? Pl. eddig egyéni vállalkozó voltam, szeretnék-e társaságot alapítani?
  • Érdemes-e áfa szempontból mást választanom? Pl. eddig alanyi mentes adózó voltam, ha ezután eleve jelentősége lesz a költségeknek, nem lesz-e érdemesebb belépnem az áfa körbe?
  • Az adózási mód megváltoztatása milyen további kötelezettségekkel jár? Milyen újabb bevallások beadására leszek kötelezett? Kötelezett vagyok-e könyvelésre? Szükségem van-e könyvelőre?

Akiknek most leginkább el kell gondolkodniuk a változtatáson, azok általában azok az alanyi mentes, Katás egyéni vállalkozások, akik jellemzően egy, vagy kevés számú megbízóval rendelkeznek, és megbízóik nem kívánják vállalni a 40%-os adóból eredő megnövekedett terheket.


Mit válasszak Kata helyett?

Attól függően, hogy milyen vállalkozási formában szeretnénk a tevékenységet folytatni, számos lehetőség felmerül az adózási módok választására 2021-ben.
Egyéni vállalkozóként választhatunk a személyi jövedelemadózás több formája között. A magas költségekkel rendelkezők számára megfelelő lehet a tételes szja adózás, akiknek kevesebb költségük merül fel, ott szóba jöhet az szja átalányadózás. Az átalányadózás is többféle lehet, a végzett tevékenység TESZOR kódjától függően. A legtöbben 40%-os költséghányaddal számolhatnak.
Aki eddig betéti társaságént, közkereseti társaságként, vagy ügyvédi irodaként volt Katás, fontolóra veheti, hogy ezután társasági adó vagy a KIVA alanya legyen-e.
Végül lehetőségként az is felmerül, hogy a fenti adózási módok havi adóköltségét megismerve inkább maradunk Katások, legalábbis még egy darabig.


Mi a teendőm?

Ha a fentieket átgondolva még mindig tanácstalan vagy, vagy megerősítést szeretnél, érdemes lehet egy tanácsadót felkeresni, aki javaslatot tud tenni a számodra optimális megoldásra.
Ha az a döntés született, hogy kilépsz a Katából, meg kell tenni a szükséges lépéseket, a ki- és bejelentéseket 2020 decemberében, vagy akár 2021-ben év közben.
Ezután, ha bármit is másképp kell csinálnod, mint 2020-ban, és ehhez szakemberre van szükséged, feladat még a könyvelő kiválasztása és megbízása.
Ezeken túljutva pedig nincs más teendő, mint év végével elcsendesedni és békében és nyugalomban várni az ünnepet.
.
.
.
A fenti írás nem tanácsadás, és nem is ismerteti a jogszabályváltozás minden részletét. 

 


Online-számla változások 2021-től

hamarosan ...


Hamarosan...